Manuel Odaklama Nasıl Yapılır?

Manuel Odaklama Nasıl Yapılır?

Fotoğrafçılığa ilgi duyanlar için, hele bunu profesyonelliğe doğru götürmek isteyenler için, bir fotoğraf makinesinde mutlaka manuel odaklama özelliğinin bulunması gerekir. Manuel odaklama, fotoğrafların daha net olması için, kontrol yetkisini fotoğraf çekene bırakan önemli bir özelliktir. Bugün dijital fotoğraf makinelerinin hespinde otomatik odaklama özelliği vardır. Bu özellik oldukça gelişmiş ve karmaşık bir sisteme sahiptir ve başarı ile çalışmaktadır. Dijital fotoğraf makinelerinin ayrılmaz bir parçası haline gelen bu otomatik odaklama özelliği o kadar başarılı oldu ki, üretici firmalar artık makinelere manuel odaklama fonksiyonu koymuyorlar bile.

Oysa manuel odaklama fonksiyonu, fotoğraf çeken kişinin, çektiği fotoğraf üzerinde tam bir kontrol sahibi olmasına imkan tanıyan bir özelliktir. Üstelik usta fotoğrafçılar için manuel odaklama fonksiyonu, birçok durumda, otomatik odaklama fonksiyonu ile elde edilemeyecek efektler yaratmaya olanak vermektedir. Şimdilerde yeniden fotoğraf makinelerine manuel odaklama fonksiyonu konmaya başlanmıştır. Bunda, son zamanda profesyonellerin ve fotoğraf tutkunlarının fotoğraf makinelerinden daha fazlasını beklemeleri etkili olmuştur. Ayrıca bu sayede üretici firmalar artık sadece görüntü kalitesi ve megapikseller ile ilgilenmek yerine, daha iyi camlar, yükselen zoom oranları ve manuel odaklama fonksiyonları ile ilgilenmeye başladılar.

Manuel odaklamanın en fazla gereksinim duyulduğu çekimler, düşük ışıkta yapılan çekimlerdir. Az ışık alan objeler veya mekanlar, otomatik odaklamanın hiç de başarılı olmadığı alanlardır. Işıklandırma yeterli olayınca, foroğraf makinesi, çekilecek obje ile ilgili verileri tam alamadığı için odaklamayı tam olarak yapamaz. Makine odaklamak için aynı alanı üstüste yeniden değerlendirecek ve bir odak noktası bulamayacaktır. İşte manuel odaklamanın önemi bu noktada ortaya çıkar.

Bir başka manuel odaklamaya ihtiyaç duyulan çekimler, hareketli görüntülerdir. Dijital makinelerde fotoğraf deklanşöre basıldığı anda değil, deklanşöre basıldıktan çok kısa bir süre sonra çekilir. Bu gecikme süresi içinde fotoğraf makinesi odaklama, pozlama ve beyaz dengesi gibi işlemlerle uğraşır. Ancak makinenin bu kısa sürelik gecikmesi içinde, hedeflenen obje konum değiştirmiş olacaktır. Oysaodaklama işi önceden manuel olarak yapılırsa, makinenin yaratacağı gecikmenin bir kısmı telafi edilmiş olacaktır. Bu da anı yakalamak adına önemli bir avantajdır.

Nihayet makro çekimler yapılırken de manuel odaklamanın önemli fazladır. Obje makineye çok yakın olacağı için, makinenin otomatik odaklama fonksiyonu çoğu zaman çalışmayacaktır. Genelde makro modunda kulanılan dijital fotoğraf makinelerinin odaklama mesafesi çok düşüktür. Oysa manuel odaklama fonksiyonu ile, hem odaklama daha net sağlanır hem de daha iyi alan derinliğini yaratılmış olur.

Elbette manuel odaklama ile fotoğraf çekmek de kolay değildir. Herşey çok fazla pratik yapmaya bağlıdır. Önemli olan fotoğraf makinesinin ayarlarını doğru yapmak ve görüntüyü fotoğraf içine doğru yerleştirmektir. Bu durumda manuel odaklama, fotoğraf çeken kişiye ciddi avantajlar sunacaktır. Ancak kullanılan makinenin özelliklerini de gözardı etmemek gerekir. Örneğin LCD ekranları kullanarak manuel odaklama yapmak hatalı sonuçlar verebilir. Gerçi birçoğu, küçük ve düşük çözünürlüklü olsa bile, odaklamanın netliğini gösterecek güce sahiptir. Ancak optik vizörlü bir fotoğraf makinesi kullanmak daha iyi sonuç verecektir. Neticede otomatik odaklamada çekim sırasında fotoğraf makinesinin sistemine güvenmek yeterlidir ama manuel odaklamada gözlere güvenmek gerekmektedir.

Manuel odaklama hakkında bilgi verdik.  Bu yazımızdan diyafram ve enstantane hakkında bilgi edinebilirsiniz: http://www.alpha312.com/diyafram-ve-enstantane-nedir-diyafram-ve-enstantane-ayarlari-nasil-yapilir/

 

Anahtar kelimeler : manuel odaklama, manuel odaklama nedir, Manuel Odaklama Nasıl Yapılır ? Elle netleme , Manuel netleme Otomatik odaklama