Neden DSLR FotoÄŸraf Makineleri Tercih Edilmeli?

Profesyonel anlamda fotoğrafçılık yapmak isteyenler ya da amatör olsa da fotoğrafçılığı ciddi bir uğraş olarak görenler DSLR fotoğraf makinelerine yönelirler. Ancak makinenin gövdesi ve gerekli olan ekipmanları için ödenecek para küçümsenecek boyutta değildir. Ayrıca büyük boyutlu ve ağır oldukları için, taşınma güçlüğü yaratması ve çekim sırasında pratik olamaması, anı yakalama çabasına düşen amatör fotoğrafçılar için zorluklar yaratabilir. Her an makinenizi yanınızda taşımak ve farklı türlerde çekimler yapmak için lens değiştirmek ve uygun ayarları yapmak istemeyen amatörlerdenseniz kompakt  makinelerin sağladığı kolaylıklarla hızlı ve kolay fotoğraf ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz. Fakat fotoğrafçılık kendinizi geliştirmek istediğiniz bir konuysa ve çekeceğiniz fotoğraflar için kendiniz uygun lens seçimi ve pozlama ayarlarını yapmaktan keyif alacağınızı düşünüyorsanız DSLR makine kullanmanın avantajlarını yaşamanızı öneririz.

Her ne kadar DSLR makineler üzerinde otomatik kullanabilme özellikleri olsa da, bu makinelere sahip olanların bu makinelerin hakkını verebilmek için otomatik ayarları kullanmak yerine, ISO, entanstane, ışık, diyafram gibi  manuel ayarları bilerek, bunları doğru zamanda doğru şekilde kullanmaları amaca ulaşmayı sağlayacaktır.

Şimdi başlıktaki sorumuza geri dönelim. Neden DSLR fotoğraf makineleri tercih edilmelidir?

Sensör

Eskiden filmli makinelerde 24×36 mm film rulosu kullanılırdı. Bu film kareleri full frame olarak isimlendirilir. Åžimdi DSLR makinelerde bunun yerini sensörler almıştır. Ancak hemen hemen bütün DSLR makinelerde sensör boyutu, film karesi boyutundan küçüktür. Genelde de 23.7×15.7 mm’dir. Kompakt makinelerin sensörleri ise çok daha düşüktür. Sonuçta sensör boyutları küçüldükçe, görüntü kalitesi düşer, grenler çoÄŸalır. Bugün full frame DSLR makineler de üretilmektedir. Bu makinelerde çok yüksek görüntü kalitesi ve derinlik yakalamak mümkündür.Lens

DSLR makinelerin temel özelliği değiştirilebilir lens özelliğidir. Çekim yapılan konuya göre, örneğin manzara, portre, spor, vahşi doğa veya gezi fotoğrafları için farklı lensler geliştirilmiştir. Seçilen lens, görüntü kalitesini etkileyen önemli bir faktördür. Kaliteli bir lens ile DSLR makineler, büyük sensörlerin de desteği ile daha yüksek kalite ve çözünürlükte sonuç verecektir. Burada makinenin megapikseline azla takılmamak gerekiyor. Yüksek megapiksel her zaman iyi görüntü anlamına gelmez.
Vizör
Fotoğraf makinelerinde objektifin yönünü ve görüş açısını gözle takip etmeye yarayan, fotoğrafçılıktaki ifadesi ile konuyu kadrajlamaya yarayan optik bir düzenektir. Kompakt makinelerin çoğunda vizörün yerini LCD ekran almıştır. Ancak bu ekranlardan, vizör kadar hakimiyet sağlaması beklenemez.
Vizörün, dijital makinelerde kullanılan birkaç çeşidi var. En çok rastlanılan vizörler normal vizörler ve optik vizörlerdir.
Normal vizörler, makinenin bir köşesinde yer alır. Ancak yarattığı en büyük sıkıntı, vizörün ve objektifin bakış açılarındaki farklılıktır. Parallax hatası denilen bu durum, fotoğrafı çekilen objenin vizörden görünüşü ile, makinenin çektiği görüntü arasındaki farklılıktır. Bu vizörler genelde Kompakt makinelerde bulunur.
Optik vizörlerde ise, görüntü, doğrudan objektiften gelir ve vizöre yansıtılır. Böyle olunca bu tip makinelerde parallax hatası oluşmaz. DSLR makineler bu vizör tipini kullanırlar.
Ä°ÅŸlemciler
Dijital fotoğraf makineleri de aslında birer minik bilgisayardır ve üzerindeki işlemcilerin özelliklerine göre fonksiyonlarını yerine getirir. Kompakt makinlerde bulunan işlemciler daha basit ve yavaş çalışırlar. Ancak son üretilen DSLR makinlerde çift işlemci bile kullanılanlar var. Bu da bir yandan makinenin hızını arttırırken diğer yandan çok daha farklı uygulamaların çalışmasına imkan tanımaktadır. En basitinden makinelerin açılış ve kapanış hızları bile bu işlemcilerin özelliklerine bağlıdır. Aynı şekilde hareketli konuların çekiminde veya anı yakalamada da işlemcilerin önemi fazladır.