Makro Fotoğraf Nasıl Çekilir ?

Nasıl Makro Fotoğraf Çekilir?

Fotoğraf tutkunları için makro çekim yapmak ayrı bir heyecandır. Küçük bitkilerin veya hayvanların dünyasına ya da büyük objelerin küçük detaylarına inmek, ayrı bir uğraştır. Makro fotoğrafçılığı, fotoğraf sanatı içinde farklı bir kategoridir. Yakından yapılan bu çekimlerde objelerin ilk bakışta farkedilmeyen detayları ortaya çıkarılmakta ve şaşırtıcı sonuçlar alınmaktadır.

Bugün kullanılan dijital fotoğraf makinelerinin hemen hepsinde, yakın çekim veya makro çekim özellikleri bulunmaktadır. Manzara çekimlerine göre, çok daha fazla ilgi çekici görüntüler ortaya çıkan bu teknikte, sonuçlar bazen insanı şaşırtmakta, bazen de düşündürmektedir.

Makro fotoğraf çekimi bu kadar heyecan verici bir çekim tekniği olduğuna göre, dikkate alınması gereken bazı prensipleri ve kuralları olması gerekir. Şimdi bunlardan bahsedelim kısaca.
Öncelikle şunu açıklamak gerekir ki, yakın plan çekim yapmak ile makro çekim yapmak aynı şeyler değildir. Yakın plan çekimlerde obje, birebir boyutta veya en fazla 1/10 boyutta fotoğraflanır. Makro çekimlerde ise obje, gerçek boyutuna göre 1/80 oranında küçültülür. Bu yüzden de makro fotoğraflar çekebilmek için belli ekipmanlara sahip olmak gerekir. Örneğin özel bir objektif kullanmak gerekir. Kompakt makinelerde yakın çekim özellikleri vardır ama bu makineler ile belli bir yakınlıktan sonra netlik sağlamak mümkün değildir.

Bazı fotoğraf makinelerinde makro zoom objektifi vardır. Bu durumda lenslerin pozisyonları değiştirilerek uzaktan veya yakından çekim yapılabilir. Bu makinelerde yakın plan veya makro modları vardır. Bir objeye ne kadar yakın olunabileceği fotoğraf makinesinin özelliklerine bağlıdır. Bu yüzden çekimlere başlamadan önce makineyi test etmek gerekir. Çünkü yakın çekimler sırasında geometrik bozukluklar meydana gelebilir.

Makro çekimlerde en büyük sorun aydınlatmadır. Çünkü daha büyük alan derinliği yaratmak için diafram ayarlarını düşük tutmak gerekir. Bu da daha fazla ışığa gereksinim doğuracaktır. Daha fazla ışık, aynı zamanda uzun pozlama süresinde ortaya çıkabilecek bozulmaları önler. Kapalı alan çekimlerinde fotoğraf makinesi objeye çok yakın olacağı için flaş kullanmak iyi netice vermez. Bu yüzden genelde objeden farklı bir alana yönelen flaş kullanılabilir. Bu arada küçük bir tüyo verelim. Kitap okuma lambaları basit ama etkili bir sonuç verebilir. Ancak şunu unutmamalıdır ki, seçilen ışık kaynağı, objenin öne çıkarılmak istenen yönü ile doğrudan ilgilidir. Parlak bir ojenin çekimlerini yaparken ışığı dağıtmak gerekir. Ama objenin dokusu karmaşık ise bu dokuyu ortaya çıkarmak için ışık doğrudan objeye yöneltilmelidir.
Elbette makro çekim yapılan objenin net olması beklenir. Fotoğraf makinesi objeye çok yaklaştırıldığında alan derinliği de o kadar küçülecektir. Bu yüzden alan derinliğini kullanabilmek için makinenin en düşük diyafram ayarları kulanılmalıdır. Düşük diyafram açıklıkları, arka planın detaylarını daha fazla ortaya çıkarır.

Makro çekim yaparken net alan derinliği azalacağı için, odak noktasının doğru seçilmesi gerekir. Odaklama yapıldığında, odaklanan alan tek bir nokta olmaz. Odak alanının bir kısmı merkezin hemen yukarısında ve aşağısında oluşur. Bu nedenle obje, fotoğraf makinesine en yakın yerine değil, daha geniş bir net alan derinliği içine yerleştirilirse daha güzel sonuç alınır.

Makro fotoğraf çekimlerinde bir noktaya daha değinelim. Objenin mümkün olduğu kadar fotoğraf makinesine paralel olması gerekir. Obje ile fotoğraf makinesi arasındaki küçük bir açı farkı beklenmedik bulanıklıklar ortaya çıkarabilir.